1. Επιθυμώ να δημοσιεύσω φωτογραφίες/βίντεο, στα οποία απεικονίζονται φίλοι μου. Τι να κάνω πριν τις αναρτήσω στο διαδίκτυο;

 

Πριν το κάνεις αυτό, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχεις πάρει προηγουμένως την έγκριση (ή αλλιώς τη συγκατάθεση) όλων των ατόμων αυτών.

 

2. Όταν είχα αναρτήσει κάποια φωτογραφία ενός φίλου μου στο Facebook, μου είχε δηλώσει ότι συμφωνεί. Τώρα μου δήλωσε ότι άλλαξε γνώμη. Τι να κάνω;

 

Πρέπει να διαγράψεις τη φωτογραφία, εφόσον ο φίλος σου δεν συμφωνεί πια με τη δημοσίευσή της.

 

3. Πρόσφατα, μέσω μηχανής αναζήτησης, ανακάλυψα σε ιστοσελίδα δημοσιευμένες πληροφορίες για μένα, χωρίς να το γνωρίζω. Θέλω να σβηστούν. Τι να κάνω;

 

Σε περίπτωση που θέλεις να σβηστεί κάποια πληροφορία για σένα από το διαδίκτυο, πρώτα προσπάθησε να απευθυνθείς στο πρόσωπο, που δημοσίευσε την πληροφορία. Αν δεν ικανοποιηθείς, τότε προσπάθησε να απευθυνθείς στον πάροχο της υπηρεσίας μέσω της οποίας έγινε η δημοσίευση (δηλ. σε αυτόν που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα). Αν και πάλι δεν γίνει δεκτό το αίτημά σου, τότε μπορείς να ζητήσεις από τη μηχανή αναζήτησης να διαγράψει τους συνδέσμους που εμφανίζονται όταν κάνεις αναζήτηση με το ονοματεπώνυμό σου. Εάν η απάντηση της μηχανής αναζήτησης δεν σε ικανοποιεί τότε μπορείς να προσφύγεις στην Αρχή.

 

4. Ζήτησα να διαγραφεί ένα δημοσίευμα που είχα δει σε ιστοσελίδα για εμένα από τον συγγραφέα του. Αυτός το διέγραψε, αλλά το δημοσίευμα παραμένει σε ιστοσελίδες που αρχειοθετούν παλιότερες ιστοσελίδες και σε αποτελέσματα αναζητήσεων. Τι να κάνω;

 

Δυστυχώς, στο διαδίκτυο η πληροφορία είναι διαθέσιμη και μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί. Πρέπει, λοιπόν, να απευθυνθείς στην ιστοσελίδα στην οποία διαπιστώνεις σήμερα το περιεχόμενο που διεγράφη και να ζητήσεις τη διαγραφή του και από εκεί. Οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης προσφέρουν τέτοια λειτουργία (διαγραφή από τη λανθάνουσα μνήμη – cache).

 

5. Σε μια υπηρεσία τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης, υπάρχει κάποια φωτογραφία η οποία με απεικονίζει ή απεικονίζει τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μου, ενώ η θόλωση δεν υπάρχει ή είναι ανεπαρκής.

 

Θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον πάροχο της υπηρεσίας αυτής, μέσω της σχετικής επιλογής «Αναφορά φωτογραφίας» (ή άλλη επιλογή με παρόμοια ονομασία) και να υποβάλεις το σχετικό αίτημα.

 

6. Πώς μπορώ να διαγράψω προσωπικά μου δεδομένα που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο;

 

Αν δοκιμάσουμε να μας «αναζητήσουμε» στο διαδίκτυο, πιθανώς να δούμε να εμφανίζονται αποτελέσματα που δεν περιμέναμε. Σε περίπτωση που θέλουμε να σβηστεί κάποια πληροφορία για εμάς από το διαδίκτυο, πρώτα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να απευθυνθούμε στο πρόσωπο που δημοσίευσε την πληροφορία και να του εκφράσουμε την αντίρρησή μας για την ανάρτηση αυτή, ζητώντας να την αφαιρέσει.

Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά μας και η πληροφορία παραμένει αναρτημένη, τότε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να απευθυνθούμε στον πάροχο της υπηρεσίας μέσω της οποίας έγινε η δημοσίευση (δηλ. σε αυτόν που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα).

Αν και πάλι δεν γίνει δεκτό το αίτημά μας, τότε μπορούμε να ζητήσουμε από τη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο να διαγράψει τον σύνδεσμο που εμφανίζεται στα αποτελέσματα της αναζήτησης με το ονοματεπώνυμό μας. Εάν η απάντηση της μηχανής αναζήτησης δεν είναι ικανοποιητική τότε μπορούμε να προσφύγουμε στην Αρχή.

Σχετικά με τα κριτήρια αξιολόγησης που εφαρμόζονται όταν ασκούμε το αίτημα διαγραφής από τα αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης, μπορούμε να ανατρέξουμε στο κείμενο των κατευθυντήριων γραμμών 5/2019 του ΕΣΠΔ σχετικά με τα κριτήρια του δικαιώματος στη λήθη στις περιπτώσεις μηχανών αναζήτησης βάσει του ΓΚΠΔ.