Σύνθεση της Αρχής

Πρόεδρος της Αρχής

 

Φωτογραφία κ. Μενουδάκου

Κωνσταντίνος Μενουδάκος

Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Σύντομο βιογραφικό

 

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris 2. Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (2014). Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ από το 2001-2012 (Πρόεδρος Ε΄ Τμήματος 2003-2012) και Πρόεδρος από το 2012-2013. Μέλος ή Προεδρεύων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (2011-2013). Διετέλεσε Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης από το 2004-2016. Επίσης, διετέλεσε Διευθυντής σπουδών (1994-1996) και Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών (1996-1999). Κατείχε θέση Προϊσταμένου του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (1998-2001).

Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της νομικής επιθεώρησης «Νόμος και Φύση», Πρόεδρος της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τη χωροταξία και την πολεοδομία, Πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Πρόεδρος Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και Πρόεδρος επιστημονικών σωματείων με αντικείμενο το περιβάλλον και τη χωροταξία. Υπήρξε Πρόεδρος του σωματείου «Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» (1998-2007).

Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια και είναι συγγραφέας μεγάλου αριθμού δημοσιεύσεων με αντικείμενο κυρίως τη δικαιοσύνη, το περιβάλλον και τη χωροταξία, καθώς και την προστασία προσωπικών δεδομένων.

 


Aναπληρωτής Πρόεδρος της Αρχής

 

Φωτογραφία κ. Μπατζαλέξη

Γεώργιος Μπατζαλέξης

Επίτιμος Αρεοπαγίτης

Σύντομο βιογραφικό

 

Ο Γεώργιος Μπατζαλέξης, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αρχής (από τον Αύγουστο 2011), είναι Αρεοπαγίτης επί τιμή και πρώην καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δικαστών επί τριετία. Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων, δύο μ.τ. του Πανεπιστημίου Σορβόννης Παρισίων (Paris 1 και Paris 2), του Diplôme d’ Etudes Approfondies (D.E.A.) στo Δικονομικό Δίκαιο (Πολιτική Δικονομία και Ποινική Δικονομία) που απέκτησε το 1985 και του Diplôme Supérieur d’Université (D.S.U.) στο Δίκαιο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που απέκτησε το 1983, και ενός μ.τ. του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης στο Ποινικό Δίκαιο. Είναι κάτοχος επίσης δύο πανεπιστημιακών πτυχίων ήτοι Νομικών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Οικονομικών Σπουδών της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε, κατά τη παραμονή του στη Γαλλία, σε συνεδριάσεις των Δικαστηρίων των Παρισίων όλων των βαθμών δικαιοδοσίας (Πρωτοδικείο-Εφετείο¬- Ανώτατο Ακυρωτικό). Στην Εθνική Σχολή Δικαστών Γαλλίας (Παρίσι) παρακολούθησε, επί 6μηνο, ως αλλοδαπός δικαστής, ειδικά σεμινάρια για δικαστές άλλων χωρών. Διετέλεσε Αρεοπαγίτης (2009-2010) στο ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Α.Π., μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (από 1/1-30/6/2010), Πρόεδρος Εφετών Αθηνών (2007-¬2009) στο Ποινικό Τμήμα, Πρόεδρος Εφετών Κερκύρας, Εφέτης και Ειδικός Εφέτης–Ανακριτής στα Εφετεία Λάρισας και Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Πρωτοδικών Καβάλας, Πρωτοδίκης και Εισηγητής Πτωχεύσεων στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και Ανακριτής στο Πρωτοδικείο Κιλκίς. Πριν από την είσοδό του στο Δικαστικό σώμα είχε διατελέσει επί 4ετία (1974-1978) μέλος του κυρίου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

 


Μέλη της Αρχής

 

Φωτογραφία κ. Βλαχόπουλου

Σπυρίδων Βλαχόπουλος

Καθηγητής Νομικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύντομο βιογραφικό

 

Ο Σπύρος Βλαχόπουλος αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1990) και αναγορεύθηκε διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου (1995). Το 2003 εξελέγη λέκτορας, το 2007 επίκουρος, το 2012 αναπληρωτής καθηγητής και το 2016 καθηγητής πρώτης βαθμίδας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δημόσιο Δίκαιο με έμφαση στο Συνταγματικό Δίκαιο. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων και άρθρων κυρίως για θέματα συνταγματικής ιστορίας, ερμηνείας του Συντάγματος και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Δικηγορεί σε υποθέσεις δημοσίου δικαίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Eίναι Πρόεδρος της Επιτροπής Διασφάλισης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας και μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

 


Φωτογραφία κ. Λαμπρινουδάκη

Κωνσταντίνος Λαμπρινουδάκης

Καθηγητής Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιώς

Σύντομο βιογραφικό

 

O Κωνσταντίνος Λαμπρινουδάκης έχει πτυχίο Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Salford (1985), Μάστερ (M.Sc.) σε συστήματα αυτομάτου ελέγχου από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College - 1986) και διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary and Westfield College-1991). Την περίοδο 1998-2009 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. Από τον Ιούνιο 2009 μέχρι και σήμερα υπηρετεί στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς (από το 2017 ως Καθηγητής). Από το 2015 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Ασφάλειας Συστημάτων, ενώ στο διάστημα 2015 έως και 2020 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος. Από το 2016 είναι τακτικό μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ενώ στο διάστημα 2012 έως και 2015 διετέλεσε τακτικό μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Τα τρέχοντα επιστημονικά ενδιαφέροντα του συμπεριλαμβάνουν τους τομείς της ασφάλειας πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και της προστασίας της ιδιωτικότητας. Εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη συμμόρφωση των πληροφοριακών συστημάτων με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι συγγραφέας περισσότερων των 120 ερευνητικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων στους τομείς ενδιαφέροντός του. Επίσης, συμμετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή Προγράμματος (Program Committee) σε περισσότερα από 200 διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ενώ σε 15 από αυτά είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής. Επίσης είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής και κριτής ερευνητικών εργασιών σε περισσότερα από 35 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος χρηματοδοτούμενων ερευνητικών, μελετητικών και αναπτυξιακών έργων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

 


Φωτογραφία κ. Ανθόπουλου

Χαράλαμπος Ανθόπουλος

Καθηγητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Σύντομο βιογραφικό

 

Ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος είναι Καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Τακτικό Μέλος στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το συνταγματικό δικαίωμα στην ελευθερία της συνείδησης» (1992), «Το πρόβλημα της λειτουργικής δέσμευσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων» (1993), «Εθελοντισμός, Αλληλεγγύη και Δημοκρατία» (2000), «Προστασία κατά του ρατσισμού και ελευθερία της πληροφόρησης» (2000), «Νέες διαστάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων» (2001), «Εκλογικά συστήματα και συνταγματικές δεσμεύσεις» (2016) και συνεπιμελητής του συλλογικού έργου «Σύνταγμα - Κατ’ άρθρο ερμηνεία» (2017). Έχει συγγράψει πάνω από εβδομήντα νομικές μελέτες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους κατά την περίοδο 1993-2020.

 


Αναπληρωματικά Μέλη της Αρχής

 

Φωτογραφία κ. Τσόλια

Γρηγόριος Τσόλιας

Δικηγόρος ΜΔ Ποινικών Επιστημών

Σύντομο βιογραφικό

 

Διορίστηκε στην Αρχή ως αναπληρωματικό μέλος τον Σεπτέμβριο 2016 και συμμετέχει στο Τμήμα και την Ολομέλεια της Αρχής. Είναι Δικηγόρος – ΜΔ Ποινικών Επιστημών, δικηγορεί ενεργά από το 1998 και εξειδικεύεται σε θέματα ποινικού δικαίου, προσωπικών δεδομένων και απορρήτου των επικοινωνιών. Εργάσθηκε κατά τα έτη 2005-2006 ως δικηγόρος στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Το 2010 έλαβε το βραβείο Τσιριμώκου της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες, σχόλια και άρθρα σε νομικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και ΜΜΕ ενώ είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής των περιοδικών ΔΙΤΕ και Ποινική Δικαιοσύνη. Αποτελεί μέλος των Εxperts Groups GDPR και Data Retention της ΕE, μέλος του WG CDPC του Συμβουλίου της Ευρώπης “Artificial Intelligence & Criminal Law” και των Διαρκών Επιστημονικών Επιτροπών του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο δικαστικό σύστημα και για τα Προσωπικά Δεδομένα. Έχει συμμετάσχει σε Ειδικές Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές για θέματα προσωπικών δεδομένων, απορρήτου των επικοινωνιών και ειδικών ποινικών νόμων.